News eng/ slo
XPOSED: Eastern European & Russian Queer Cinema

18.1.2020 ob 19.45
Kino Krokodil, Greifenhagener Str. 32 – 10437, Berlin, Nemčija

Rebellious2

Festival XPOSED bo v Kino Krokodil v Berlinu predstavil program izbranih filmov z LGBTIQ+ tematiko nastalih v vzhodni evropi in Rusiji. Predstavjenih bo pet celovečernih filmov in sklop šestih kratkih filmov, ki govorijo zgodbe o ljubezni, odkrivanju samega sebe, migraciji, aktivizmu in zgodovini.

Več: https://www.xposedfilmfestival.com/2021/2022/01/05/xposed-east-russian-queer-cinema-kino-krokodil-january-12th-18th-2022/

 


Festival Račka 2022: Po resničnih dogodkih

14. 1. - 17. 4. 2022
Galerija sodobne umetnosti, Celje

Rebellious3

Asiana Jurca Avci, Jaka Babnik, Boris Beja, Goran Bertok, Saša Bezjak, Sara Bezovšek, Rajko Bizjak, Vesna Bukovec, Andrej Brumen Čop, Lea Culetto, Vuk Ćosić, Ana Čigon, Andreja Džakušič, Eclipse (Tina Kolenik in Samira Kentrić), Mina Fina, Olja Grubić, Dejan Habicht, Betina Habjanič, Leonora Jakovljević, Žiga Kariž, Iztok Klančar, Andrea Knezović, Tatiana Kocmur, Tanja Lažetić, LEALUDVIK, Aprilija Lužar, Slađana Mitrović, Keiko Miyazaki, Peter Mlakar, Iza Pavlina, Tadej Pogačar, Arjan Pregl, Franc Purg, Sara Rman, Miha Satler, Zvonka T. Simčič, Nataša Skušek, Tomo Stanič, Ana Straže, Iva Tratnik, Manja Vadla, Tadej Vaukman, Noemi Veberič Levovnik, Valerie Wolf Gang

Prostori in artikulacije seksualnosti, pregledna razstava in serija performansov

Večletni projekt Festival Račka, ki se usmerja na razmerje med seksualnostjo in umetnostjo, zaključujemo s pregledno razstavo izbora umetniških del, ki so nastala v slovenskem prostoru od devetdesetih let prejšnjega stoletja do danes, ter s serijo performansov, pripravljenih posebej za to edicijo festivala. Razstava Po resničnih dogodkih: prostori in artikulacije seksualnosti predstavlja različne vsebine in prostore seksualnega, ki so se izoblikovali v sodobnem slovenskem ustvarjalnem polju, ter različne načine umetniških pristopov. Razdeljena je v tri vsebinske sklope, in sicer telo, osvoboditev in intima, in je z mediji od slike, objekta, risbe, fotografije, videa in instalacije do performansa postavljena v Galeriji sodobne umetnosti, Likovnem salonu in Galeriji Račka.

Več: https://csu.si/razstava/po-resnicnih-dogodkih-festival-racka-2022-prostori-in-artikulacije-seksualnosti-pregledna-razstava-in-serija-performansov/

 


Ponovitev dokumentarnega filma Tok (Flow)

15. 12. 2021 ob 22.55
RTV SLO 2

Flow5

Tok v delo potopljenih žensk v poklicih, ki jih preplavljajo moški.
Ponovitev filma Tok bo na sporedu 15. 12. 2021 ob 22.55 na RTV SLO 2. Osem sogovornic, ki delujejo v širokem spektru znanstvenih in tehničnih poklicev od umetne inteligence do programiranja ali letalstva, v dokumentarnem filmu predstavlja pogoje, v katerih so se začele zanimati za tehnologijo, na katere ovire so pri tem naletele in kako so se z njimi spopadale.

Več o dogodku: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-kulturno-umetniski-program/174458962

 


Srečno in veselo …

15. 12. 2021 ob 19.00
Galerija Simulaker, Novo mesto

SCCA-Simulaker

V galeriji Simulaker bo premierno potekala projekcija novega kuriranega video programa iz arhiva Postaja DIVA: Srečno in veselo ...V program je bil vključen tudi moj kratki umetniški video OHOHO, ki je nastal leta 2015 in tematizira (ne)plačevanje dela ustvarjalk_cev.

Več o dogodku: http://www.scca-ljubljana.si/srecno-in-veselo/?fbclid=IwAR3ayRzwPuyq-Z06CfzyGQXwh5LIaDHkGhVMR-9CoPVGW-YeIENLfhfGtCQ

 


Vidoe MESTO ZGODB dostopen prek spleta

Od 10. 12. 2021 naprej
brezplačno na spletu

Mesta prevare IV 2

Vabljeni k ogledu videa Mesto zgodb, ki je bil prvič predstavljen v okviru moje samostojne razstave Mesta prevare IV: Mesto odgovarja v Galeriji Simulaker, posnet pa je bil v sodelovanju z Andrejo Kopač v okviru Odprtega ateljeja: Mesto zgodb v prostoru V Glavnem v Novem mestu. V njem Novomeščanke in Novomeščani razmišljajo o svojem mestu in mestih nasploh.

Povezava na video in več informacij o projektu: https://anacigon.si/video_phoney_IV_SLO.html

 


Queercinema for Palestine

11. 11. - 20. 11. 2021
Torino, Italija

Rebellious1

Animacija Uporni duh bo projecirana na dogodku Queercinema for Palestine v Torinu v Italiji.

Več o dogodku: https://bdsmovement.net/news/queer-cinema-for-palestine-announces-10-day-film-festival-program

 


Mesta prevar IV: mesto odgovarja

4. 11.- 27. 11. 2021
Galerija Simulaker, Novo Mesto

Mesta prevar IV 1

Video instalacija, digitalno obdelane fotografije, tekst
Koncept in realizacija razstave: Ana Čigon
Svetovanje pri konceptu instalacije: Andreja Kopač

Novembra bomo v galerijskem programu predstavili četrto variacijo projekta "Mesta prevare" avtorice Ane Čigon.
Umetnica je tokrat k pogovoru o mestu in skupnosti povabila več Novomeščank_anov. Odzvale_i so se strokovnjaki_nje, umetnice_ki, mlajša in starejša generacija. Šestnajst sogovornikov_ic je sodelovalo pri razmisleku o tem kakšna so bila včasih mesta druženja, kakšno je mesto danes in česa si prebivalke_ci želijo za prihodnost.
Vabljeni_e!

 Ana Čigon