Projects eng / slo

Previous | Next

Mesta prevare IV: Mesto odgovarja

videos, teksti, fotografije, risbe
Galerija Simulaker, Novo mesto
4. 11. 2021 - 27. 11. 2021

Umetnica: Ana Čigon
Kurator razstave: Adrijan Praznik
Sogovorniki_ce: Klavdija Kotar, Jasna Šinkovec, Luka Blažič, Andreja Kopač, Marjan Lapajne, Mija Kramar, Borut Križ, Sonja Vlašič, Uroš Lubej, Bor Ravbar, Tjaša Pureber, Natalija Zanoški, Boštjan Pucelj, Marjan Kopač, Andrej Marijan, Mitja Simič
Koncept, organizacija in izvedba pogovorov v okviru odprtega ateljeja: Ana Čigon in Andreja Kopač
Producent razstave: Galerija Simulaker / LokalPatriot
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Novo mesto
Sofinanciranje Odprtega ateljeja:Mesto zgodb v okviru katerega je bil posnet video: Ministrstvo za kulturo RS

27. 11. 2021 ob 17.00, zatvoritev razstave

Pogovor z Mijo Kramar in Klavdijo Kotar vodi Andreja Kopač
Režiserka gledališke intervencije: Mija Kramar; igrata: Luka Žerdin in Jure Šimonka

Pdf razstave

Facebook stran dogodka: https://www.facebook.com/events/301397235041881/?ref=newsfeed

MESTO ZGODB- video v celoti:

Mesta prevare IV: mesto odgovarja je četrta variacija projekta, ki ga sestavljajo videi, obdelane fotografije, teksti in risbe avtorice Ane Čigon. S projektom Mesta prevare je pričela leta 2018, od takrat pa ga dopolnjuje, preoblikuje in širi tako, da ob vsaki novi predstavitvi v projekt vključi tudi mesto, v katerem razstavlja.

Namen projekta je razmislek o aktualni geopolitični stvarnosti, gledani iz lokalne pa vse do svetovne perspektive. Za vizualizacijo razmislekov o družbi, politiki in ekonomskem sistemu, katerega del smo, si je izbrala podobo mesta. V projektu razmišlja, kako se mesta širijo, kaj se v njih pojavlja in kaj izginja ter kaj vse lahko to pove o družbi, politiki in smeri globalnega razvoja. Projekt je bil do sedaj predstavljen v treh slovenskih mestih. V Ljubljani je skozi videe, fotografije in tekste razmišljala o gentrifikaciji mesta in o avtonomnih prostorih (enega teh – Rog – je Ljubljana medtem že porušila), v Mariboru se je osredotočila na nedokončani projekt MAKS, v Celju pa je sledila posledicam onesnaženja zemlje in zraka s težkimi kovinami.

V Novem mestu se je avtorica odločila za nov pristop pri vključevanju mesta samega v razstavo. Da bi ob oblikovanju razstave reflektirala tudi svojo pozicijo umetnice in se skušala v proces razmisleka vključiti tudi osebno, je septembra 2021 v sodelovanju z Andrejo Kopač v prostoru V Glavnem, organizirala odprti atelje, ki ga je naslovila Mesto zgodb. Pri slednjem je k pogovoru o mestu in skupnosti povabila več Novomeščank_anov. Odzvale_i so se strokovnjaki_nje, umetnice_ki, mlajša in starejša generacija. Šestnajst sogovornikov_ic je sodelovalo pri razmisleku o tem kakšna so bila včasih mesta druženja, kakšno je mesto danes in česa si prebivalke_ci želijo za prihodnost. Ker avtorico v zvezi z mestom zanimajo tudi družbeni, politični kontekst in skupnost je skozi pogovore o mestu, stavbah in naravi s sogovorniki_cami razmišljala tudi o tem. Na razstavi si bodo obiskovalci_ke lahko med drugim ogledale_i tudi sklope več krajših videov, ki so nastali iz pogovorov z Novomeščani_kami, vabljeni pa so tudi k sodelovanju pri razmisleku o tem, kakšno mesto si želijo v prihodnosti.

O zatvoritvenem dogodku:

V Galeriji Simulaker je do sobote, 27. 11. 2021 še vedno na ogled samostojna razstava Ane Čigon z naslovom Mesta prevare IV: Mesto odgovarja. Razstavo sestavljajo obdelane oz. kolažne fotografije, teksti in video, ki nagovarjajo temo družbenega pomena mest. Osrednje delo razstave je video sestavljen iz dvajsetih krajših sklopov v katerih Novomeščanke in Novomeščani razmišljajo o Novem mestu, o tem kako se mesto razvija, katere infrastrukture in katerih prostorov za druženje, razmišljanje in medsebojno povezovanje si v mestu želijo ter kako si predstavljajo prihodnost skupnosti, ki jo mesto sestavlja. Snemanje pogovorov je nastalo v letošnjem septembru v okviru odprtega ateljeja Mesto zgodb, ki ga je Ana Čigon izvedla v prostoru V Glavnem. Ideje za pogovore je umetnica koncipirala in izvedla v sodelovanju z Novomeščanko, dramaturginjo in publicistko Andrejo Kopač.

V soboto 27. 11. 2021 pripravljamo zatvoritveni dogodek razstave na katerem se bo Andreja Kopač o razstavi in mestu pogovarjala z dvema Novomeščankama, ki sta sodelovali pri pogovorih za video: Klavdijo Kotar in Mijo Kramar. Avtorica se nam na zatvoritvi tokrat zaradi bolezni žal ne bo mogla priključiti, a nas bo nagovorila preko pozdravnega pisma; z veseljem pa tudi sporočamo, da bo zaključek razstave zakrožila kratka gledališka intervencija mlade novomeške ustvarjalke Mije Kramar. Lepo vabljeni_e, da si ogledate razstavo in zatvoritev izkoristite za ponovno prijetno druženje in pogovore o mestu.

Mesta prevare IV 1 Mesta prevare IV 2 Mesta prevare IV 3
Mesta prevare IV 4 Mesta prevare IV 5 Mesta prevare IV 6
Mesta prevare IV 7 Mesta prevare IV 8 Mesta prevare IV 9
Mesta prevare IV 10 Mesta prevare IV 11 Mesta prevare IV 12
Mesta prevare IV 13 Mesta prevare IV 14 Mesta prevare IV 15
Mesta prevare IV 16 Mesta prevare IV 17 Mesta prevare IV 18
Mesta prevare IV 19 Mesta prevare IV 20 Mesta prevare IV 21

Fotografije: 1-9: Ana Čigon; 10-21: K.P.L. (Galerija Simulaker)

 


Ana Čigon